En kamp mot terrorister… eller ett krigsbrott mot barn?

Ännu en gång nås jag av en rapport om övergrepp av militären. Denna gång är det barn som drabbats. Det är inte första gången. Jag har läst om det förut. Men den här gången slår det alla rekord.

Det är 27 palestinska skolelever som har gripits av israeliska militärer i full stridsmundering i Hebron på Västbanken. Det är morgon och barnen är på väg till skolan, helt ovetande om vad som ska hända dem, när 20 militärer plötsligt väller fram ur en gränd. Barnen grips under tvång och bärs iväg. Ytterligare en skola angrips. Samma sak händer där. Barnen förs bort till olika polisstationer och militärbaser där de fotograferas och deras fingeravtryck tas.

Jag läser vidare att… två av barnen går i första klass. De är sju år gamla. Ytterligare sex barn är tio år eller yngre. De övriga nitton barnen är mellan elva och femton år gamla. En del hålls fångna med handfängsel och ögonbindel och förhörs.

Efter elva timmar (!) är tjugo av barnen frigivna och senare på natten släpps ytterligare fyra. De återstående tre barnen förs till Oferfängelset. En av dem heter Mohamad. Hans bror berättar:
– Jag blev helt förtvivlad. Om man förs till det fängelset är det allvarligt, man försvinner i minst sex månader!

Blir du upprörd men tänker att detta måste vara en enskild händelse? Eller du kanske tror att det är överdriven propaganda? Men tyvärr måste jag berätta att det inte är överdrivet och inte heller en enskild händelse. Det är vardagsliv för de palestinier som lever på Västbanken under ockupation av Israel. Det har blivit en medveten taktik för att skapa rädsla och visa makt. En rädsla både hos barnen och deras föräldrar.

Denna gång hände det på morgonen men oftast sker det på natten. Tänkt dig själv att vakna upp av att ett antal stridsutrustade militärer kommer i mörkret och bankar på din dörr. När du öppnar tränger de sig in och letar efter ditt barn och för iväg honom eller henne. Du vet inte var eller varför. Den enda anklagelsen kan vara att de påstår att han eller hon har kastat en sten mot något militärfordon.

Sätt dig in i barnets situation som förs iväg i mörkret. Bort från sitt hem och sin familj utan att veta vad som ska hända och hur länge det ska dröja innan det är slut. Och sedan förhöras av vuxna soldater. Många av barnen erkänner saker de inte ens har gjort av rädsla för vad som ska hända. Många tvingas bli angivare.

I Internationella barnkonventionen står det tydligt att ”Inget barn får olagligt eller godtyckligt berövas sin frihet.” Men som vanligt är internationella konventioner inget som Israel bryr sig om.

Vad kan du göra om du tycker detta är fel? Jo, du kan vägra att köpa israeliska varor. Till exempel Soda Stream, Jaffa och vegetariska produkter från Hälsans kök. Håll också utkik efter var frukterna och grönsakerna kommer ifrån i din matbutik.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet: Seappinytt+mars13

6 tankar om “En kamp mot terrorister… eller ett krigsbrott mot barn?

 1. Peter, att detta är horibelt och skamligt och framförallt olagligt råder ingen tvekan om. På vilket sätt mer än att bojkotta produkter från Israel kan man lyfta frågan? Jag, och säkert många fler med mig, känner en oerhörd frustration över att detta kan fortgå. Dag efter dag, månad efter månad, år efter år. När är nog nog? Jag har full förståelse för att det är oerhört komplicerat att lösa denna fråga och att det måste göras på en internationell, politisk arena då det är där stödet för Israel finns.

  Jag ser till exempel att Israel är med i Eurovision song contest i Malmö i Maj 2013. Något som förbryllat mig i många år då de knappast tillhör Europa. En bojkott av bidraget skulle få en stor global medial genomslagskraft och uppmärksamhet.

  Vad tror du?
  MVH Joanna Michie

  • Hej Joanna.

   Tack för att du läst min blogg!

   Du har så rätt, så rätt. Hur kan detta få fortsätta år efter år?

   Men liksom kampen mot apartheid genom bojkottaktioner gjorde att den vita regimen i Sydafrika föll så tror jag också på att vi människor måste börja någonstans och göra någonting. Det finns även en BDS-rörelse (Bojkott, Desinvestering och Sanktioner) som växer sig starkare över hela världen. Det en till exempel en kulturbojkott med världsartister som uppmanar andra artister att inte ställa upp på engagemang i Israel, det finns elitfotbollsspelare i de stora klubbarna i Europa som skrivit på ett upprop om att ställa in fotbolls-VM för U21-spelare som ska hållas i Israel och det finns kampanjer här i Sverige om att till exempel få Coop att sluta sälja SodaStream (som till och med tillverkas i en illegal bosättning på ockuperad mark).

   Om man är medlem i Coop kan man skriva motioner till deras årsstämmor och även uppmana sin lokala matvaruaffär att inte ta in Israeliska varor. Och som du själv påpekar vore det ju bra att inte Israel får vara med i Eurovision Song Contest. Skriv insändare!

   Här kommer lite nyttiga länkar:
   http://www.palestinagrupperna.se/bojkott-desinvesteringar-och-sanktioner-bds
   http://www.palestinagrupperna.se/bojkott-desinvesteringar-och-sanktioner-bds/bojkott

   http://www.change.org/petitions/uefa-president-michel-platini-remove-uefa-2013-european-under-21-championship-from-israel
   http://www.rollingstone.com/music/news/roger-waters-calls-for-boycott-of-israel-20130320

   • Hur ser du på att människor som misstänks samarbeta med Israel släpas efter motorcyklar i Gaza? Kan det vara värt en bojkott?
    Eller att man kan dömas till fängelse i PA-kontrollerat område för att man trycker ”like” på Facebook när det skämtas om Mahmoud Abbas?
    För du dömer väl alla efter samma regelbok?

   • Hej Anders.

    Tack för att du har tagit dig tid att läsa min blogg. Du skriver inte vad du tycker om det jag har skrivit, men jag tycker mig ana att du inte håller med mig om att Israel bör bojkottas.

    Naturligtvis så försöker jag ”döma alla efter samma regelbok”, som du uttrycker det. Min regelbok består av mänskliga rättigheter, solidaritet, internationella konventioner och så vidare. Om jag hade levat på 1930-talet skulle jag ha kämpat mot nazismen och mot den förföljelse och förintelse av judar, zigenare, homosexuella och socialister som Hitler bedrev.

    Nu är det så att Israel sedan 1967 har ockuperat ett område som kallas för Västbanken helt emot de internationella konventioner som finns. Man har förflyttat in sin egen befolkning i dessa områden och skapat illegala bosättningar. Dessa bosättningar tar 90% av vattnet i området för att dricka och till sina swimmingpools och till sina odlingar och de resterande 10% får palestinierna hålla tillgodo med.

    I detta ockuperade land (som jag själv har besökt och upplevt med egna ögon) har Israel som har världens största militärmakt per capita, massor med soldater vars huvudsakliga uppgift är att skydda de illegala israeliska bosättningarna och trakassera den palestinska befolkningen. Det finns det massor av vittnesmål om från före detta soldater.

    Alla palestinier är inte guds änglar och naturligtvis stöder jag inte ifall någon släpas efter en motorcykel eller att någon trakasseras för att man har en annan åsikt än den rådande. Men jag tycker ändå att det är lite fräckt av dig att ta upp sådana exempel efter du förhoppningsvis har läst min text och tittat på videon om hur barn behandlas av israelisk militärmakt på ett område där de inte har att göra!

    Så liksom att hela världen samlades kring en bojkott av apartheidregimen i Sydafrika, hoppas jag på att hela världen kan samlas kring en bojkott av apartheidregimen i Israel. Och jag hoppas att du inte skulle stöda regimen i Sydafrika Anders!

    http://www.ipsc.ie/press-releases/teachers-union-of-ireland-calls-for-academic-boycott-of-israel-in-unanimous-vote-first-academic-union-in-europe-to-do-so

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s