Narkotika till narkomaner?

Det är med skräck och förvåning som jag reagerar, när jag ser vad som skrivs och hör vad som sägs, och vilka röster som hörs högst och mest, i dagens debatt om missbruksvården. De som förespråkar att ge narkotikaklassade preparat till narkomaner (till exempel metadon och subutex), har det senaste åren fått mer och mer utrymme för att sprida sina argument om att detta är det enda sättet som opiatmissbrukare (heroin, morfin mm) kan överleva. I våra närmaste grannländer Danmark har man till och med börja ge heroinister rent heroin, i Norge finns redan injiceringsrum för sprutnarkomaner och det finns även planer på platser där heroinister ska få rökheroin. Man har helt och hållet gett upp försöken att få narkomaner drogfria och inriktar sig bara på ”harm reduction”, dvs skadereduktion. Är det den utvecklingen vi vill ha i Sverige också? Vill vi, och tror vi, att detta är sättet som ska minska missbruket i Sverige?

Jag hoppas inte det. Jag hoppas att vi kan fortsätta satsa på drogfri behandling som det bästa alternativet. Jag vill med detta inte skambelägga de personer som väljer en väg med substitutionsdroger, men jag tycker det är viktigt att berätta att det finns andra fungerande vägar. Idag sprids på våra beroendemottagningar lögnen att opiatberoende inte går att bryta utan metadon eller subutex. Om man som heroinist ständigt får höra detta tappar man till slut hoppet om ett drogfritt liv och resignerar.

Drogförespråkarna använder som argument att det skulle rädda liv ifall det skulle bli mer lättillgängligt att få metadon eller liknande preparat utskrivna. Men hur kommer det sig då att Norge, som ju har en väldigt liberal förskrivning, har bland den största dödligheten bland narkomaner i hela Europa? Och hur många liv går till spillo genom att till exempel subutex idag är en av de största ingångsdrogerna bland ungdomar? Ju mer droger som är i omlopp i samhället desto fler nya narkomaner skapas det. Detta har visat sig under i historien då man från början tillverkade heroin som ett läkemedel mot opium- och morfinberoende, kokain som ett läkemedel mot heroinberoende och nu metadon och Subutex mot heroinberoende. Här i Sverige startade vår amfetaminboom när en läkare på 1960-talet på försök fick skriva ut amfetamin till amfetaminister för man trodde att det skulle få narkomanen att tröttna på sitt missbruk och därmed sluta knarka.

Nej, jag tror inte på att bota narkomani med narkotika! Satsa hellre alla dessa miljoner som idag går åt till narkotikaklassade ”läkemedel” på en utökad och bättre missbruksvård så att narkomaner kan få ett drogfritt och värdigt liv. För det fungerar!

Här är en länk till en bra debattartikel:
http://ltz.se/asikter/debatt/1.930861-avliva-myterna-om-metadon

8 tankar om “Narkotika till narkomaner?

 1. Pingback: Peters blogg

 2. Intressant. Hade ingen aning om att man gav Subutex som en del av behandlingsprogram. Men är å andra sidan alls inte insatt i detta. Känner folk som tidigare använde det som rena missbruksdrogen och känner till folk som dött av överdoser av det, antagligen blandat med andra droger men i alla fall. Det är väl i stort som att ge rent heroin till heroinister. Eller att ge öl till folk som missbrukat vin och sprit. Tack för att du tar upp detta!

  • Hej
   Tack för att du läst min blogg och tack för din kommentar. Kul att jag har kunnat dela med mig av lite kunskap! Då känns det meningsfullt att skriva en blogg.
   Det är precis som du säger, det är väl därför de har börjat ge rent herion till heroinister i både Danmark och Schweiz. Jag vet personer i Sverige som bara missbrukat Subutex och som fått detsamma som substitutions”medicin” (substitution för vad?).
   Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s