När det trygga blir otryggt, och det trevliga blir otrevligt

Jag går en distanskurs genom IOGT-NTO som heter Alkokoll. Den här veckan har temat varit ungdomar och alkohol. Det har blivit en liten resa tillbaka i tiden till min egen barndom och ungdom.

Kursen går till så att man läser lite i en bok, sen lyssnar man på lite radioprogram, tittar på en videoinspelad lektion och kanske ser på något tv-program. Ett mycket bra och pedagogiskt sätt att lära!

Det tv-programmet jag tänkte berätta lite om är ”Dokument inifrån: Rör inte min sup”. Ett program från 2008 om hur barn upplever att vuxna dricker alkohol och om hur tonåringar dricker. Även om du inte har tid att se hela programmet så rekommenderar jag att du ser första 15 minuterna. Speciellt om du är småbarnsförälder, det kommer att bli en väckarklocka!


Det har ju gjorts mycket undersökningar om hur barn far illa om man har föräldrar som missbrukar, men det här handlar om vad barn tänker när föräldrar dricker ”normalt” på ”normala” fester. Här är ett axplock vad barnen säger på ett gripande och rörande sätt: ” De känns inte som människor”, ”Man blir helt förändrad”, ”Det är lite läskigt”, ”Jag blir orolig. Jag blir så rädd”, ”De tänker bara på sig själva”. Det trygga blir helt enkelt otryggt och det trevliga blir otrevligt!

Själv kommer jag ihåg hur det kändes när jag var liten när lördagen började närma sig. Det började göra lite ont i magen och jag började känna mig orolig och osäker. På den tiden så jobbade man även på lördagar så då var det inte vanligt att pappa drack på fredagar. Men det hände det också.

Men på lördagen var det helt säkert. Det började alltid med att någon granne var med. Antingen var det Wiklunds eller också var det Ekegrens. Men senare på kvällen så drack han även ensam. Om det fanns något kvar. Det var oftast då det började. Bråken. Skriken. Skräcken. Mardrömmarna.

På storhelgerna var det likadant. Jag hatade julafton. Då hände det att vi fick sova över hos någon granne. Oftast var det Ekegrens. Ifall inte han var full också. Om några farbröder var med blev det alltid slagsmål, det var då min mamma gömde köksknivarna.

Ja, så var det i min familj, men som sagt det behöver inte vara våldsamt för att barn ska må dåligt av att uppleva den personlighetsförändring som vuxna får när de dricker alkohol eller använder droger även i små mängder. Tv-programmet avslutas med att barnen får frågan:

”Tror ni att vuxna vet vad barn tänker när vuxna dricker?
– Nej, svarar barnen.
Skulle ni vilja berätta det någon gång?
– Ja, men jag vågar inte. Det skulle vara läskigt och pinsamt!”

Så tänk på det nästa gång du dricker i dina barns närhet!

6 tankar om “När det trygga blir otryggt, och det trevliga blir otrevligt

  1. Bra skrivet! Jag älskar hur väl citat i din rubrik sammanfattar vad det handlar om för barnen: ”När det trygga blir otryggt och det trevliga blir otrevligt”. För det handlar inte om stora förändringar, men ändå något som barnen inte mår bra av.

  2. Tack! Den här ska jag ha i bakfickan nästa gång diskussionen kommer upp, (och det gör den ju med jämna mellanrum) om att ”herregud man måste väl kunna få dricka lite utan att bli påverkad. Det här med en vit jul är ju lite överdrivet”. Varför helt enkelt inte bara låta bli när det finns barn med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s