Angående en artikel i IOGT-NTOs tidning Accent

I IOGT-NTOs tidning nr 5/2018 publicerade man en artikel med rubriken ”De knepiga orden” (se länk nedan). Jag reagerade en hel del på den texten. Bland annat att man hade använt sig av Stockholms Brukarförening som någon slags referensgrupp. Vilket jag tycker är helt förkastligt. Brukarföreningen är ju den mest drogliberala lobbygruppen som finns i Sverige, och borde ju absolut inte lyftas fram på detta sätt.

Jag anser att Accent mycket gärna får skriva om dem. Men då borde det vara i form av en granskande artikel för att visa på deras extremt drogliberala politik. Gärna ett avslöjande reportage för att ta reda på varifrån Brukarföreningen får sina pengar som gör att de kan dela ut sprutor och Naloxon gratis. Något som de inte vill berätta. Förresten är det ju helt bisarrt att de får statliga pengar pengar för att driva sin övriga verksamhet, samtidigt som de får pengar från något annat håll som de håller hemligt!

Nåja, jag skrev en insändare som jag nu har fått publicerad i nr 6/2018. (Tack!) Men eftersom det har blivit ett tryckfel (DSM IV istället för DSM V), och några mindre strykningar, så publicerar jag texten i sin helhet här:

Hej. Läste er artikel om ”De knepiga orden” och reagerade på en del saker. Dels urvalet av personer som fick uttala sig och dels att vissa personer fick uttala sig på ett ganska så ohövligt sätt om andra, t ex om tolvstegsrörelsen.

Såsom före detta narkoman (eller drogfri narkoman) och numera alkohol- och drogterapeut hoppas jag på att ändå få ett litet utrymme och få berätta hur jag och många andra med mig ser på saken.

Det är ju som sagt viktigt vad man använder för ord, för man måste man ju bli medveten av vad det är man lider av för problem för att kunna lösa det. Man måste kunna definiera det på något sätt.

Som terapeut inom beroendevården är det ju viktigt att man använder samma ord för att kunna diskutera med varandra. I Sverige används främst ICD (International statistical classification of diseases and related health problems) inom hälso- och sjukvården vid diagnostik, medan DSM (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) används inom forskning och i viss mån inom psykiatrisk verksamhet*.

I den senaste varianten av DSM, som numera har kommit fram till sin femte version (V), har man tagit bort både ordet missbruk och beroende, och ersatt det med ordet substansbrukssyndrom. Mycket krångligt tycker jag. Jag vill också påpeka att etyliker inte används I DSM V, vilket Niklas Eklund från Brukarföreningen påstår. Inte heller används ordet “alkoholist” inom medicinen, som han påstår. Där används fortfarande mest ordet “beroende” från ICD 10.

Så vad tänker jag själv som före detta knarkare, narkoman, pundare om de ”knepiga” ord ni radat upp:

Missbruk/missbrukare
Ordet missbruk användes förr för att kategorisera att man att man hade ett farligt intag av alkohol eller droger, som ännu inte hade gått över i ett beroende. Själv försöker jag istället använda ordet riskbruk, vilket ju blir tydligare. Ordet missbrukare används nästan aldrig idag, men kan ändå vara användbart i dagligt tal när man pratar om personer som använder droger, eftersom droger är olagliga. Kan också användas när man pratar om läkemedelsmissbrukare, dvs personer som tar läkemedel på annat sätt än vad läkaren ordinerar. Eller att man på ett olagligt sätt får tag på narkotikaklassade läkemedel för att berusa sig. Används även när man pratar om doping, dvs dopingmissbrukare.

Alkoholist
Används ständigt inom tolvstegsrörelsen som ju bygger på Anonyma Alkoholister som startade på 1930-talet i USA. Det är ett tydligt ord som talar om vad jag har för sjukdom. Inom AA har det ju alltid setts som en sjukdom, långt innan medicinen accepterade det som det. Tyvärr har det i många ögon en nedsättande innebörd. Men liksom man inom den manliga homosexrörelsen idag använder ordet bög, kan en person med alkoholberoende idag använda sig av ordet alkoholist med stolthet.

Nykter alkoholist
Ja, det används mycket inom tolvstegsrörelsen, men inte för att visa sig duktig. Begreppet används för att förtydliga att sjukdomen, alkoholberoende eller alkoholism, är en kronisk sjukdom när man väl har drabbats av den. Antingen är man aktiv alkoholist eller nykter alkoholist.

Ren
Kommer från engelskans ”clean” och används mest inom Anonyma Narkomaner (NA). Inom övriga tolvstegsrörelsen (AA, DAA och CA) används annars mest nykter eller drogfri. Själv föredrar jag just drogfri och menar då fri från alla sinnesförändrande substanser. Fri är bra eftersom som det förtydligar den frihet som det handlar om att sluta med alkohol och droger.

Narkoman
Samma som alkoholist. Att vara drogfri narkoman eller nykter alkoholist betyder att man tagit sin sjukdom på allvar. För det är en dödlig sjukdom.

Peter Roth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s