Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson

Av Jan Malmborg

Albert Bonniers förlag

Olle Adolphsons pappa hette Edvin och han var en av de stora svenska skådespelarna under 1900-talet. Det verkar dock som om han inte var så stor idol i barnens ögon. Han var barsk och sträng och oftast frånvarande. Han tyckte till exempel att Olle skulle bli skogvaktare för då kunde han gå där i skogen och ”tralla sina sånger”. Olle hade inte så stor kontakt med sin pappa under ungdomen men kom senare att försonas med honom. Som tur var så lyssnade han dock inte på sin far gällande sin yrkesroll. Annars hade vi gått miste om denna stora vissångare, kompositör, poet, musiker och inte minst konstnär.

Olle Adolphson slog igenom i tjugoårsåldern i samband med att motboken togs bort 1955 och det blev tillåtet att ha underhållning och samtidigt servera alkohol. Många ställen började arrangera revyer och kabaréer och Olle var med på de första. Till och börja med samarbetade han med Beppe Wolgers som skrev texterna till klassiska låtar såsom Okända djur, Det gåtfulla folket och Mitt eget land. Så småningom började Olle få mod till att skapa sina egna texter och tonsätta dem. Sånger som blivit en del av den svenska sångskatten. Vad sägs om Gustav Lindströms visa, Trubbel, Nu är det gott att leva och inte minst den fantastiska Nu har jag fått den jag vill ha. Ja, listan kan göras lång.

Olle Adolphsons storhetstid var under 50-, 60- och 70-talen och han var kompis med hela den kulturelit som var verksam då. I boken rabblas namn såsom Evert och Sven-Bertil Taube, Lars Forssell, Beppe Wolgers, Monica Zetterlund, Monica Nielsen, Pär Rådström osv. Alla var vän med Olle och Olle var vän med dem alla. Samtidigt som han hade stor vänskapskrets kan man ana en ensamhet och ett mörker som hela tiden finns med i hans liv.

Författaren Jan Malmborg tar fatta på detta i denna underbara bok. Han har gått grundligt tillväga och lyckats prata med många av de människor som fanns med i Olles liv. Sammanlagt har han intervjuat 84 personer. Lill Lindfors berättar att ”han återkom ofta till döden, till tiden som rinner bort. Man kände en djup sorg inom honom”. Eller som psykologen Karin Michal, som Olle var gift med under en period, säger ”…Olle längtade bort. Det gjorde han nästan jämt. Han trodde alltid att det skulle vara bättre någon annanstans”.

För min egen del har jag starka barndomsminnen från Olles tidiga låtar som vi sjöng i skolkören. Under 70- och 80-talet tyckte jag att hans låtar kändes lite torra och att Olles sätt att sjunga var ganska stolpigt och hurtigt. Det var först på 90-talet, då jag själv började sjunga hans låtar, som jag upptäckte vilken fantastisk låtskrivare han var. En av mina favoriter är Vem som handlar om ett vilset och ensamt nyckelbarn. Ett begrepp som dök upp i samband med att bägge föräldrarna började arbeta och storstädernas nya och moderna förorter byggdes, och innan förskoleverksamheten byggdes ut.

Eftersom jag under ett par års tid har jobbat med att ta fram ett eget sångprogram med Olles låtar har jag läst det mesta som finns publicerat om honom. Därför kommer denna bok som en skänk från ovan. Den går verkligen in på djupet i Olles liv och jag får veta en mängd olika saker som jag tidigare inte kände till. Detta är i mina ögon det finaste porträttet som skrivits om en av Sveriges största konstnärer alla kategorier. En bok som alla bör uppskatta – om inte annat som ett tidsdokument över en viktig och kreativ period i Sveriges historia.

Jan Malmborg är journalist och har jobbat på Dagens Nyheter under tjugo år. Musikintresset har han haft med sig sedan skoltiden på Adolf Fredriks musikklasser. Detta är hans första bok. En storartad debut!

Peter Roth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s